Korompay: Ritmikai Gyakorlatok (kotta dobosok számára)

Korompay: Ritmikai Gyakorlatok (kotta dobosok számára)

ELŐSZÓ Ezzel a kiadvánnyal dobosok és más hangszeresek számára a ritmusképletek felismerését és azok begyakorlását szeretném elősegíteni. A már jelenleg is elérhető kiadványokkal egy kis mértékben azért vagyok elégedetlen, mert vagy hiányoznak belőlük lényeges gyakorlatok (pl. triolák szünetekkel alig fordulnak elő az általam ismert pergődobra írt kottákban!), vagy túl hamar válnak nehézzé az egymást követő gyakorlatok, vagy pedig olyan technikai elemek fordulnak elő bennük túl hamar, amelyek ugyan szükségesek, de nehezebbé teszik a ritmusképletek megtanulását (pl. hangsúlyok, pergetések, kézrendek, előkék, stb.). Ezeket szerintem könnyebb a ritmikai gyakorlatokkal párhuzamosan, de azoktól elkülönítve megtanulni, gyakorolni.
Bár a gyakorlatokban valamennyi kompozíciós igény felfedezhető, nem az volt célom, hogy előadásra szánt darabokat írjak. A gyakorlatok egymásra épülnek, gyakorlatonként egy, ritkábban kettő új ritmusképlet fordul elő bennük, a kotta utolsó részének kivételével. A szándékom az volt, hogy minél több ritmusképlet találkozzon egymással, valamint, hogy a gyakrabban alkalmazott poliritmikus és polimetrikus „ütemvonalakon átívelő” motívumokat bemutassam.
Aki a dobfelszerelésen kíván tanulni, annak nem javaslom, hogy csak ezt a kottát használja. A kottában található egyszerűbb ritmusokat is már nagyon sokféle módon játszhatjuk a dobfelszerelésen!
Kétségeim vannak afelől is, hogy teljesen autodidakta módon képezzük magunkat. Lényeges, hogy időnként valaki, aki képes kottát olvasni, halgassa meg a játékunkat, és mutasson rá az esetleges hibákra. Ne feledkezzünk meg a szükséges technikai képzésünkről sem, hogy helyesen üssük meg a hangszert. A legegyszerűbb tanárhoz, vagy egy gyakorlott doboshoz fordulni.
Hogy minél eredményesebbek legyünk érdemes rendszeresen gyakorolnunk! Inkább minden nap gyakoroljunk egy keveset, mint hetenként egyszer két-három órát! Játsszuk el a gyakorlatokat többféle tempóban, azaz lassabban, gyorsabban, többféle dinamikával, azaz halkabban, hangosabban is!

1 600 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Hasonló termékek
Adatok
Hasonló termékek
Adatok
Ár kategória
0-50.000 Ft
Cikkszám
O_Ritmikai_Gyakorlatok
Webáruház készítés
argep.hu